Preskočiť na hlavný obsah
Aktualita

Zdieľame: Rastúca úloha generatívnej AI v ruskej propagande  

Obsah

Centrum výnimočnosti NATO pre strategickú komunikáciu: Rastúca rola generatívnej AI v ruskej propagande

(originálny názov: Virtual Manipulation Brief 2024/1: Hijacking reality: the increased role of generative AI in Russian propaganda

Centrum výnimočnosti NATO pre strategickú komunikáciu (NATO Stratcom CoE) je medzinárodná organizácia s mnohonárodnou štruktúrou a akreditáciou NATO, ktorá prispieva k zlepšeniu strategických komunikačných kapacít v rámci Aliancie a spojeneckých krajín. 

Centrum výnimočnosti NATO pre strategickú komunikáciu prednedávnom publikovalo ďalší dokument zo série „Virtual Manipulation Brief“. Ide o sériu krátkych analytických výstupov, ktoré sú venované rôznym špecifickým témam z oblasti manipulácie s informáciami vo virtuálnom priestore. Prvý stručný prehľad najnovších poznatkov o rozsahu a vplyve manipulácie na sociálnych médiách vyšiel v októbri 2022. Najnovšia publikácia je venovaná jednej z najviditeľnejšie diskutovaných technológií súčasnosti, generatívnej umelej inteligencii, a jej využívaniu pri šírení ruskej propagandy na sociálnych sieťach.  

Odborníci dlhodobo upozorňujú na nedostatočnú prácu správcov sociálnych sietí v boji proti koordinovanému neautentickému obsahu na ich platformách. Hlavnou diskutovanou problematikou je neregulovaná sieť Telegram, ktorá sa v posledných rokoch stala dominantnou platformou pre  vplyvové aktivity v informačnom priestore. Na túto skutočnosť upozornila aj naša minuloročná analýza „Život dezinformácie: Od vzniku naratívu po jeho rozšírenie v slovenskom priestore“, v ktorej sa konštatuje, že najčastejšie bolo šírenie dezinformačných naratívov v slovenskom prostredí pozorované na platforme Telegram a na webových stránkach. 

Analytikom z NATO Stratcom CoE sa podarilo identifikovať celkovo 17 skupín koordinovaných účtov na sociálnych sieťach v rôznych jazykoch, pri ktorých sa objavili podozrenia, že by mohlo ísť o ekosystémy účelovo rozširujúce pro-ruskú propagandu pre svoje cieľové publikum. Dokument je špecificky venovaný identifikácii negatívnych a zavádzajúcich naratívov o NATO, ktoré sieť ruských skupín šírila za pomoci generatívnej AI. Išlo najmä o nasledujúce témy na sociálnych sieťach v anglickom a ruskom jazyku: 

Metanaratív: NATO je slabé. 
Hlavným naratívom, ktorý bol v skúmanom období identifikovaný bolo poukazovanie na domnelé slabiny a negatíva NATO a vykresľovanie ruskej vojenskej nadradenosti. Od tejto ústrednej témy sa ďalej odrážalo viacero subnaratívov, špecifických najmä v konkrétnom čase a priestore. 
Subnaratív 1: Západné zbraňové systémy sú horšie oproti tým ruským. 
Tento naratív je využívaný na vykresľovanie ruskej vojenskej a technologickej prevahy nad NATO, čo podľa kanálov šíriacich pro-ruskú propagandu dokazuje aktuálne dianie na Ukrajine. 
Subnaratív 2: Vnútorná/organizačná slabosť aliancie. 
Naratív spochybňujúci jednotu členských štátov, rozhodovacie procesy či nedostatočné rezervy vojenskej techniky štátov aliancie pre prípad vojenského konfliktu.
Subnaratív 3: NATO nie je hrozbou. 
Cieľom tvrdenia je bagatelizovať a podceňovať kolektívne kapacity spojencov v NATO v prípade ich konfrontácie s Ruskom. Príklad, ktorý v duchu tohto naratívu využívali koordinované skupiny bola nedávna prehliadka západnej techniky v Moskve, ktorú sa podarilo ruským vojakom ukoristiť pri bojoch na Ukrajine.

Paradoxom tohto naratívu je, že ruská propaganda na jednu stranu bagatelizuje kapacity NATO a nepovažuje alianciu za hrozbu, no na druhú stranu tvrdí, že jej rozširovanie je závažnou hrozbou pre Ruskú federáciu. 
Subnaratív 4: NATO eskaluje konflikt s Ruskom. 
Proruskí aktéri často šíria naratívy, v ktorých obviňujú NATO z vytvárania nestability a eskalácie napätia vo svete a Rusko vykresľujú ako ako obeť, ktorá sa musí brániť.
Subnaratív 5: NATO ako kolonizátor. 
Časť naratívov vykresľuje alianciu ako kolonizačný pakt, ktorý vykorisťuje slabšie štáty. Tento naratív bol identifikovaný aj v súvislosti s nedávnou eskaláciou konfliktu v pásme Gazy, pričom niektoré kanály označovali NATO za podporovateľa genocídy palestínskeho obyvateľstva. V takýchto naratívoch je zasa Rusko prezentované ako dekolonizátor a ochranca.

Príklad naratívu, v tomto prípade uchopeného z pohľadu Ruska a jeho politických predstaviteľov ako ochrancov. 

Subnaratív 6: Vojna na Ukrajine už bola dávno prehratá. 
Naratív namierený najmä voči štátom podporujúcim Ukrajinu, no zároveň slúžiaci aj na ovplyvňovanie verejnej mienky domáceho obyvateľstva v Rusku. Dominantným v online priestore sa stal napríklad v období hlasovania amerických zákonodarcov o poskytnutí ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine, čo opäť potvrdzuje silnú reaktivitu ekosystémov propagandy. 

Skupiny koordinovaných účtov teda dokážu veľmi promptne reagovať na témy lokálneho či medzinárodného diania a následne ich vhodne „predať“ publiku v cieľovej krajine. Výrazný nárast zmienok o NATO bol zaznamenaný napríklad počas vyhlásenia litovského veľvyslanca o členstve Švédska v NATO či počas 75. výročie založenia organizácie. Tieto udalosti boli zneužité na cielené šírenie dezinformácií. 

Graf sledujúci zmienky o NATO na sociálnych sieťach pri vybraných zdrojoch. Nárast zmienok koreluje so špecifickými udalosťami, na ktoré tieto kanály aktívne reagovali. 

Jedným zo zásadných faktorov pri vytváraní koordinovaných skupín na sociálnych sieťach je najmä ich nízka nákladovosť. Podľa NATO Stratcom CoE je napríklad jedna z identifikovaných skupín tvorená sieťou asi 130 účtov na Telegrame a ďalšími 13 webovými stránkami, ktoré v minulosti slúžili na ruské vplyvové aktivity na Ukrajine. Finančné a personálne náklady na vytvorenie a údržbu takejto siete sú vzhľadom na bezplatnú dostupnosť generatívnych AI modelov minimálne. Pritom sa odhaduje, že monetizačný program „Telegram Ads“ mohol na tejto platforme vygenerovať pre príspevky spomínajúce NATO v sledovanom období užívateľom dokopy viac ako 115 tisíc eur. Koordinované dezinformačné siete tak môžu dokonca generovať zisk. 

„Virtual Manipulation Brief“ zdôrazňuje sofistikovanú a rozvíjajúcu sa povahu manipulácie s informáciami prostredníctvom generatívnej umelej inteligencie a cielenej propagandy. Využívanie generatívnych AI modelov pri vytváraní a šírení naratívov predstavuje najnovšiu z mnohých výziev boja proti dezinformáciám. S napredujúcim technologickým vývojom sa rozvíjajú aj stratégie používané aktérmi vplyvových a informačných operácií. Pravidelný monitoring a analýza nových trendov v tejto oblasti je kľúčová na ochranu integrity informačného prostredia.  

Celú správu nájdete tu

(dokument je dostupný v anglickom jazyku)  

Tag: dezinformácie ,NATO ,Rusko ,umelá inteligencia ,zdieľame